POČETNICI

Knjigovodstvo Cimerman > Otvaranje poduzeća ili obrta

OTVARANJE PODUZEĆA ILI OBRTA

Da li otvoriti poduzeće ili obrt?

Najčešće pitanje kojim nam se obraćaju budući poduzetnici je, da li otvoriti trgovačko društvo (d.o.o  ili  j.d.o.o) ili obrt. Zanima ih koji je od ovih dvaju gospodarskih oblika je za njih prikladniji, povoljniji i primjereniji njihovoj struci, njihovim startnim uvjetima, mogućim ulaganjima i poslovnim ambicijama.

 

Naši djelatnici će Vam bez obveze, pazeći na vaše poslovne sklonosti i gospodarski interes, prezentirati uvjete, alternativne mogućnosti i u konačnici sugerirati što Vam je prikladnije, da li trgovačko društvo (tj. poduzeće) ili obrt.

Koje radnje morate poduzeti kod otvaranja poduzeća ili obrta?

Postupak otvaranja trgovačkog društva vrši se na Trgovačkom sudu, a ovlašteni za otvaranje poduzeća su FINA ili javni bilježnik. Osnivački ulog za j.d.o.o. je 10,oo kn, a za d.o.o. je 20.000,oo kn, (i trošak postupka oko 600,oo kuna). Osnivački ulog možete odmah nakon početka rada tvrtke, trošiti za njezino poslovanje.

 

Za otvaranje obrta nadležan je Ured za gospodarstvo županije, u kojoj će biti poslovno sjedište obrta. Trošak obrtnice trenutačno ne postoji (2018. i 2019. besplatna) a trošak upisa u obrtni registar je 250,oo kn.

 

Postupak otvaranja možete provesti sami, osobnim odlaskom u županijski Ured za gospodarstvo. Postupak je kratak i u istom danu možete početi poslovati, ako ispunjavate sve uvjete za otvaranje obrta određene vrste (struke) djelatnosti.

Koji su najčešći problemi novih poduzeća ili obrta?

Nakon registracije poslovnog subjekta (poduzeća, obrta, OPG-a, udruge ili dr.) morate izraditi pečat (još uvijek ga se na pojedinim mjestima traži, premda ga zakon više ne propisuje), izabrati poslovnu banku radi otvaranja poslovnog računa, za gotovinsko poslovanje morate izabrati tehnički sustav (nabaviti uređaj za fiskalizaciju), nabaviti potrebne tiskanice ili programe za praćenje poslovnih događaja (računi, druge temeljnice), u izabranom računovodstvenom servisu morate potpisati punomoć da ga ovlastite za komunikaciju (dostavu izvješća) s tijelima državnog nadzora i dr.

 

Mi Vam savjetujemo da što prije izaberete ovlašteni knjigovodstveni servis, kako već u početnim radnja ne biste griješili.

Na što novi poduzetnici moraju osobito paziti?

Početnici koji otvore trgovačko društvo ili obrt, moraju se ispravno odrediti prema poreznom tretmanu, prema statusu osiguranja kod socijalnih fondova (HZMO, HZZO) i prema poslovnim bankama, u skladu sa svojim organizacijskim oblikom i poslovnim ambicijama.

 

Ukoliko se s posebnim zahtjevom ne obratite Poreznoj upravi, Vaš poslovni subjekt, u početno vrijeme neće biti obveznik poreza na dodanu vrijednost (u PDV-u).

 

Međutim, ukoliko želite od prvog dana biti u PDV-u (zbog mogućih početnih ulaganja i povrata PDV-a, ili uvjeta kupaca ili dobavljači), morate se adekvatnom prijavom obratiti Poreznoj upravi, te izabrati ulazak u obveznike PDV-a.

 

Postoji mogućnost da izaberete paušalni način oporezivanja obrta, a o prednostima i negativnoj strani “paušala”, morate se informirati i tek onda se odlučiti.

 

Ukoliko računate s početnim poticajima (samozapošljavanje) prije bilo kakvih aktivnosti na osnivanju tvrtke, raspitajte se za uvjete na Zavodu za zapošljavanje.

 

O poreznim olakšicama i oslobođenjima, svakako se prethodno savjetujte s knjigovodstvenim servisom.

Što ne smijete zanemariti?

Poznavajući dugo godina sektor malih poduzetnika iz našeg okruženja apeliramo na Vas:

 

Skupljajte račune!

 

Visina Vašeg poreza na ostvareni profit, visina PDV-a (pretporez)  i realni poslovni rezultat poslovanja ovise o (prikupljenim) iskazanim troškovima.

 

Prikupljajte račune za troškove osnovnog, pomoćnog i pogonskog materijala ali i one, naoko sasvim trivijalne (sredstva za čišćenje, osobnu higijenu na radu i sanitar, račune s kioska za informativni tisak, parkirališne kartice, s trgovina za rublje i obuću ako su Vam potrebni radi uvjeta u kojima radite, račune praonice radne odjeće, ulaznice, račune uređaja potrebnih u poslovnom prostoru, sredstava za uređenje, popravak, obnavljanje, ukras okoliša i dr.).

 

Vaš knjigovodstveni servis znati će odvojiti priznate, od troškova koji ne predstavljaju porezno priznati trošak, premda i takvi računi imaju svoju poslovnu svrhu.

KONTAKTIRAJTE NAS

Duis a est tincidunt, consectetur ex id, mollis tellus. Mauris feugiat elit nec sem
pelntesque egestas at non ante ut molestie.